Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Sct. Hans området

Besøg Sct. Hans Hospitalets historiske museum, gå en tur langs kysten eller drik kaffe i Sct. Hans Have.

Arkitektoniske perle

Danmarks ældste psykiatriske afdeling, Sct. Hans Hospital fra 1816, ligger naturskønt ud til Roskilde Fjord i et fredet parkområde. Sankt Hans Hospital er en arkitektonisk perle tegnet af den kendte guldalderarkitekt Gottlieb Bindesbøll, der også står bag Thorvaldsens Museum.  Et ældre gartneri og en interessant gartnerbolig ses endnu, hvor hospitalets gamle kirkegård er placeret. Voldstedet fra Roskildebispens gård Bistrup kan stadig også ses i landskabet.

Historisk museum

I den vestlige del af Sct. Hans området kan du i kælderen besøge museet, som formidler om Sct. Hans historie. Du kan bl.a. se den unikke samling af originalt hospitalsinventar, behandlingsapparaturer og spændetrøjer og læse historien om, hvordan plejeformerne har udviklet sig gennem tiden. Museet viser også særudstillinger med psykiatriske patienters kunst.

Sct.-Hans-Hospital_Roskilde_2001_OleMalling
SctHans_Kappel_EbbeMøllerJensen

Café, urtesalg og events

Den frivillige forening Sct. Hans Have har indtaget og aktiveret nogle af de ubenyttede faciliteter på det gamle hospitalsområde. Med kaffe og kage i caféen, krydderurter i drivhuse og forskellige kulturelle events har de skabt en lille oase på stedet.Det gamle mekanikerværksted er bygget om til et hyggeligt cafékøkken, som får råvarer fra to væktsdrivhuse og en tilhørende 'bærhave'.

I foråret 2014 tømte nogle af de frivillige det gamle kappel, og bygningen har nu fået nyt liv med afholdelse af koncerter, konferencer, netværksmøder, foredrag, kunstudstillinger og events. Kapellet blev bygget i 1883, og dannede indtil for 23 år siden rammen om bisættelser af patienter fra Sct. Hans Hospital. Stemningen på stedet er speciel, hvor malingen skaller af væggene og næsten kan mærke kapellets særlige historie.

Kællingehaven - bynær natur

Lige neden for Sct. Hans området - vest for Roskilde Havn - ligger et stykke vild, men bynær natur i form af en strandeng og halvø, som kaldes Kællingehaven. Der er fundet en køkkenmødding fra Stenalderen med skaldynger af østersskaller. Her kan du gå en dejlig tur langs fjorden helt ud til Boserup Skov.

Stier ud i naturen

Følg Skjoldungestien fra Roskilde til Sct Hans og videre til Boserup eller gå den anden vej ad Sortesti fra Rørmosen til Skt. Hans. Sortesti er en gammel kirkesti og her er et rigt fugleliv, især nattergalen høres i rigt omfang i forårsmånederne. Det er også muligt at tage en 12,5 i km rundtur fra Roskilde Domkirke, forbi Roskilde Havn, ud langs Roskilde Fjord gennem Boserup, til Skt. Hans og videre op til Skt. Jørgensbjerg.

SctHansHave_drivhus_SctHansHave
Kællingehaven_Roskilde_AskeTobiasJørgensen (2)

Mere viden om Sct. Hans området

Området omkring Sct. Hans Hospital har en lang historie og er i disse år i rivende udvikling. Du kan finde mere viden om stedet via nedenstående links:

Historien om Sct. Hans Hospital - Region Hovedstaden

VisitRoskilde om Sct. Hans Hospitals Museum

Foreningen Sct. Hans Have

Kællingehaven_MarianneSonne

Aktiviteter

Sct. Hans området er et historisk områder, der rummer skøn bynær natur. Du kan selv tage ud og opleve det - få inspiration til aktiviteter her:

Vandreture

Skjoldungesti-app

© Foto: Sct. Hans området; Ole Malling. Sct. Hans Kapel; Ebbe Møller Jensen, Sct. Hans Café; Laura Wang Hansen, Kællingehaven fra oven; Aske Tobias Jørgensen, Kællingehaven bro; Marianne Sonne.