Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Havnebyerne

Rundt om Roskilde Fjord ligger ti hyggelige havne, hvor der flere af stederne er et aktivt blåt friluftsliv. Besøg dem og oplev kystkulturen, få en sejltur ud i det blå eller spring på hovedet i fjorden fra en af badebroerne.

99 km fjordkyst

Roskilde Fjord er et af Danmarks smukkeste og mest spændende fjordlandskaber. Fjorden udgør over en tredjedel af nationalparken og den 99 km lange kystlinje byder på mange oplevelser. Her ligger havnene med hver deres kulturhistorie og et aktivt blåt friluftsliv med fritidsfiskere, bolværksmatroser, motor- og sejlbåde, kanoer og kajakker. Du finder også små badestande, områder med primitiv overnatning, sommerhusområder og spisesteder.

Spor fra fortiden

Mange steder ved Roskilde Fjord kan du se spor fra for­tidens aktiviteter. På den østlige side er fundet køkkenmødninger og flinteredskaber, som stammer helt tilbage fra ca. 6500 f.Kr. under Jægerstenalderen. Handel i Vikingetiden, og i den tidlige Middelalder, foregik ofte til søs og Roskilde blev derfor en af de vigtigste byer i Danmark, med fjorden som bindeled udadtil. Du kan se rester og rekonstruktioner af fem gamle vikingeskibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

JyllingeHavn_OleMalling
Gershøj_havnefest_OleMalling_2015

Gershøj Havn

Et fiskerleje med hyggelig havn, stejleplads, fritidsfiskerbåde og lystbåde - du kan tit komme og 'klappe en fisk'. Nær havnen er en naturlejrplads og en afmærket sti langs kysten, hvor du kan gå ned til helligkilden Sct. Laurentius Kilde og videre til byens rødkalkede kirke. Du kan spise på Gershøj Kro, hvortil der også findes en lille strand.

Lyndby Havn

Lyndby er placeret smukt på en skråning ned mod Lejre Vig, hvor den rekreative lystbådehavn har sin plads. Du kan overnatte i shelters eller besøge Maritimt Forsøgscenter, som arbejder med bådebygning og tilbyder sejlads på fjorden.

Sønderby

Sønderby er en hyggelig landsby med gadekær, kro og havn. Her er et badested med badebro og en lille sandstrand. Det er muligt at fiske, surfe og gå en tur langs fjorden.

Jyllinge Havne

Havnen har været på stedet i mange hundrede år og har siden 1870 være en idyllisk, lille fiskerhavn. Jyllinges gamle bydel ligger med huse og stråtage mellem skræntens store træer ned mod fjorden. Året igennem er der udsigt til Jyllinge Holme fra havnen, hvor du kan også kan se fjordens imponerende fugleliv. Fiskerhavnen er kun til joller, men Jyllinge har også to lystbådehavne - en nord og en syd for fiskerhavnen.

Roskilde Havn

Den største af fjordens havne er naturligvis Roskilde Havn med sine 209 bådpladser. Havnen ligger i bunden af Roskilde Fjord og der er masser af aktivitet både i lystbådehavnen og på museumsøen. Flere spisesteder har til huse på havnen.

Fiskeri

Der findes flere fiskepladser for lyst- og fritidsfiskere rundt langs fjorden - mange af dem er tilknyttet til havnene. Fjordvandet er brakt og huser både saltvandsfisk som hornfisk, makrel, pighvar og skrubbe – og ferskvandsfisk som aborre, gedde og sandart. Vandrefisk  som havørred og ål findes også i fjorden og havørreden gyder i nationalparkens åer i november-december.

Rundtur langs fjordkysten

Fjordstien er i alt på 275 km. og giver mulighed for at vandre eller cykle rundt om fjorden og overnatte på telt- og shelterpladser – eller mere bekvemt på hotel, vandrehjem eller campingplads.

Møllekrogen_Selsø_Ålefisker-Egon-fra-Jyllinge_NielsWinther
Byg båd - bedstemor og barn

Aktiviteter

Der findes flere måde at nyde Roskilde Fjord - både ude på vandet og fra kysten. Hop videre til vores side med aktiviteter via nedenstående link:

Sejlture

Badeture

Fjordstien

Overnatning i det fri

vikingeskibe-roskilde-fjord-werner-karrasch-1920-1080

Vikingeskibsmuseet

Det internationalt kendte Vikingeskibsmuseum i Roskilde er Danmarks museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Læs mere om besøgsstedet her

Maritimt Forsøgscenter

Maritimt Forsøgscenter er et arbejdende bådværft ved Lejre Vig, nord for Lyndby Havn. Skibe og mandskab kan bookes til tursejladser. Læs mere om besøgsstedet her.

Roskilde Oplevelseshavn

På Roskilde Oplevelseshavn formidles fjordens fisk og planter. Bliv vejledt og lån udstyr og net. Læs mere om besøgsstedet her.

Mere viden om Roskilde Fjord

Roskilde Fjord er stor og der findes meget forskelligt formidlingsmateriale omkring naturen, kulturen og friluftslivet. Nedenfor er udvalgte links til mere information:

VisitOrganisationernes folder 'Fjordlandet'

Information om naturen på Fjordportalen

Digital informationsfolder om Roskildes øer og holme - DN

Notat om blåt friluftsliv i nationalparken - KU

© Foto: Jyllinge Havn, Gershøj badning; Ole Malling, Fiske-undervisning; Lejre Kommune, Ålefisker; Niels Winther, Byg-en-båd; Malene Bendix, Vikingeskibe; Werner Karrasch.